Banja Vrujci

Banja Vrujci

Banja Vrujci smeštena je u srcu Zapadne Srbije, tačno između Mionice i Ljiga. Banja Vrujci postaje vrlo popularna i tražena turistička atrakcija, a privlači i sve veću pažnju stranih turista.

Nadmorska visina na ovom prostoru se kreće i do 250 metara, što čini da banja ima vrlo povoljnu klimu, koja pogoduje svima onima koji žele da uživaju u svežem vazduhu, prelepim pejzažima prirode i mnogim znamenitostima koje se u blizini banje Vrujci nalaze. Vrlo često Banja Vrujci jeste izbor svih onih kojima su potrebna njena lekovita svojstva. U banji se nalazi šest izvora mineralne vode, kao i izvorišta lekovitog blata, koje je pokazalo vrlo pozitivna dejstva na mnoge zdravstvene probleme, kao što su reuma, kožna oboljenja, kamen u bubregu, ginekološki problemi, i mnogi drugi.

Banja Vrujci je poznata i po reci Gornja Toplica, koja prolazi kroz banju, a s obzirom da je voda u reci vrlo topla, čak i zimi se reka ne može zalediti, a isparavanje tople vode je zaista vidljivo. Priroda koja banju okružuje poznata je i van granica naše zemlje, tako da u ovom kraju možete uživati u miru i tišini, možete šetati proplancima i šumama, upoznati mnoge biljne i životinjske vrste koje niste imali prilike na drugim mestima da sretnete, možete da se ponovo vratite prirodi, iz koje smo potekli, a koja nas i danas uveseljava svojim lepotama i blagodetima.

bazen-nova

Bez obzira da li želite odmor, lečenje ili rekreaciju, Banja Vrujci može da vam ponudi sve ovo, i još više od toga, pa ne iznenađuje činjenica da iz godine u godinu postaje sve posećenija i da privlači sve veću pažnju posetilaca.

Ono što bi još svakako trebalo napomenuti jeste da je okolina Banje Vrujci veoma zanimljiva i da se u blizini banje takođe nalazi veliki broj prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti, po kojima je ovaj kraj Srbije poznat.

Kada ste u Banji Vrujci, možete da posetite i Divčibare, koje se nalazi u neposrednoj blizini, zatim Ravnu goru kao mesto koje svedoči o davno prošloj istoriji našeg naroda, Rajac na kome se i dalje održava tradicionalna kosidba; u neposrednoj blizini banje nalazi se i Struganik, rodno mesto Živojina Mišića, a obilazak njegove kuće u tom mestu može za vas biti prava atrakcija; možete da posetite Ribničku pećinu, ali i manastire Bogobađa, Ćelije i Lelić. Verujemo da svako za sebe može da pronađe neke zanimljivosti, koje će boravak u Banji Vrujci učiniti nezaboravnim.

Banja Vrujci vas očekuje, da se uverite u sve njene lepote i u gostoljubivost meštana, a posle toga verujemo da ćete često obilaziti ovaj kraj, jer vam uvek nedostaje dovoljno vremena da ovekovečite sve njegove lepote.